|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
20/11/2019 |
Data da última atualização: |
10/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SILVA, W. O. da; SIMOES, W. L.; SILVA, J. S. da; REIS, D. S.; SILVA, J. A. B. da. |
Afiliação: |
WESLLEY OLIVEIRA DA SILVA; WELSON LIMA SIMOES, CPATSA; JUCICLÉIA SOARES DA SILVA; DAÍSE SOUZA REIS; JOSÉ ALIÇANDRO BEZERRA DA SILVA. |
Título: |
Efeito de bioestimulante e eficiência do uso da água na cultura do meloeiro no Submédio do Vale do São Francisco. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 14., 2019, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2019. |
Páginas: |
p. 123-127. |
Série: |
(Embrapa Semiárido. Documentos, 288). |
ISSN: |
1808-9992 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos das lâminas de irrigação e bioestimulante na produtividade e eficiência do uso da água do meloeiro (Cucumis melo L.) híbrido Juazeiro no Submédio do Vale do São Francisco. O experimento foi conduzido no campo experimental da Embrapa Semiárido, localizado na cidade de Juazeiro, BA. O delineamento experimental foi o de blocos ao acaso, com parcelas subsubdivididas, num fatorial 4x5, sendo quatro lâminas de irrigação (60%, 80%, 100% e 120% da evapotranspiração da cultura) e cinco doses de bioestimulante comercial (ácido 4-indol-3ilbutirico 0,05g L-1, ácido giberélico 0,05g L-1 e cinetina 0,09 g L-1) (0; 0,6; 1,2; 2,4; e 4,8 L ha-1), com quatro repetições. A efi ciência de uso da água foi calculada para todos os tratamentos considerando-se a produtividade e a lâmina bruta aplicada para as condições dos ambientes avaliados. O peso médio dos frutos foi obtido com o auxílio de uma balança digital. O bioestimulante promoveu um incremento na produção das plantas irrigadas com a lâmina de 60% da ETc na dose de 2,4 L ha-1. A maior efi ciência do uso da água foi alcançada com a lâmina de 60% da ETc, indicando que produções desejadas nas condições de cultivo desse estudo podem ser atingidas com maior economia de água. |
Palavras-Chave: |
Manejo da água. |
Thesagro: |
Ácido Giberélico; Irrigação; Melão; Regulador de Crescimento. |
Thesaurus Nal: |
Growth regulators; Melons. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/205058/1/Efeito-de-bioestimulante.pdf
|
Marc: |
LEADER 02235nam a2200277 a 4500 001 2114708 005 2023-10-10 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1808-9992 100 1 $aSILVA, W. O. da 245 $aEfeito de bioestimulante e eficiência do uso da água na cultura do meloeiro no Submédio do Vale do São Francisco.$h[electronic resource] 260 $aIn: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 14., 2019, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido$c2019 300 $ap. 123-127. 490 $a(Embrapa Semiárido. Documentos, 288). 520 $aO objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos das lâminas de irrigação e bioestimulante na produtividade e eficiência do uso da água do meloeiro (Cucumis melo L.) híbrido Juazeiro no Submédio do Vale do São Francisco. O experimento foi conduzido no campo experimental da Embrapa Semiárido, localizado na cidade de Juazeiro, BA. O delineamento experimental foi o de blocos ao acaso, com parcelas subsubdivididas, num fatorial 4x5, sendo quatro lâminas de irrigação (60%, 80%, 100% e 120% da evapotranspiração da cultura) e cinco doses de bioestimulante comercial (ácido 4-indol-3ilbutirico 0,05g L-1, ácido giberélico 0,05g L-1 e cinetina 0,09 g L-1) (0; 0,6; 1,2; 2,4; e 4,8 L ha-1), com quatro repetições. A efi ciência de uso da água foi calculada para todos os tratamentos considerando-se a produtividade e a lâmina bruta aplicada para as condições dos ambientes avaliados. O peso médio dos frutos foi obtido com o auxílio de uma balança digital. O bioestimulante promoveu um incremento na produção das plantas irrigadas com a lâmina de 60% da ETc na dose de 2,4 L ha-1. A maior efi ciência do uso da água foi alcançada com a lâmina de 60% da ETc, indicando que produções desejadas nas condições de cultivo desse estudo podem ser atingidas com maior economia de água. 650 $aGrowth regulators 650 $aMelons 650 $aÁcido Giberélico 650 $aIrrigação 650 $aMelão 650 $aRegulador de Crescimento 653 $aManejo da água 700 1 $aSIMOES, W. L. 700 1 $aSILVA, J. S. da 700 1 $aREIS, D. S. 700 1 $aSILVA, J. A. B. da
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
15/06/2021 |
Data da última atualização: |
17/06/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
CONGIO, G. F. DE. S.; BANNINK, A.; MAYORGA MOGOLLÓN, O. L.; JAURENA, G.; GONDA, H.; GERE, J. I.; CERÓN-CUCCHI, M. E.; ORTIZ-CHURA, A.; TIERI, M. P.; HERNÁNDEZ, O.; RICCI, P.; JULIARENA, M. P.; LOMBARDI, B.; ABDALLA, A. L.; ABDALLA-FILHO, A. L.; BERNDT, A.; OLIVEIRA, P. P. A.; HENRIQUE, F. L.; MONTEIRO, A. L. G.; BORGES, L. I.; RIBEIRO-FILHO, H. M. N.; PEREIRA, L. G. R.; TOMICH, T. R.; CAMPOS, M. M.; MACHADO, F. S.; MARCONDES, M. I.; MERCADANTE, M. E. Z.; SAKAMOTO, L. S.; ALBUQUERQUE, L. G.; CARVALHO, P. C. DE. F.; ROSSETTO, J.; SAVIAN, J. V.; RODRIGUES, P. H. M.; PERNA JÚNIOR, F.; MOREIRA, T. S.; MAURÍCIO, R. M.; RODRIGUES, J. P. P.; BORGES, A. L. DA C. C.; SILVA, R. R. E.; LAGE, H. F.; REIS, R. A.; RUGGIERI, A. C.; CARDOSO, A. DA. S.; SILVA, S. C. DA; CHIAVEGATO, M. B.; VALADARES-FILHO, S. DE. C.; SILVA, F. A. DE. S.; ZANETTI, D.; BERCHIELLI, T. T.; MESSANA, J. D.; MUÑOZ, C.; ARIZA-NIETO, C. J.; SIERRA-ALARCÓN, A. M.; GUALDRÓN-DUARTE, L. B.; MESTRA-VARGAS, L. I.; MOLINA-BOTERO, I. C.; BARAHONA-ROSALES, R.; ARANGO, J.; GAVIRIA-URIBE, X.; VALDERRAMA, L. A. G.; ROSERO-NOGUERA, J. R.; POSADA-OCHOA, S. L.; ABARCA-MONGE, S.; SOTO-BLANCO, R.; KU-VERA, J. C.; JIMÉNEZ-OCAMPO, R.; FLORES-SANTIAGO, E. DEL. J.; CASTELÁN-ORTEGA, O. A.; VÁZQUEZ-CARRILLO, M. F.; BENAOUDA, M.; GÓMEZ-BRAVO, C. A.; BOLOVICH, V. I. A.; CÉSPEDES, M. A. D.; ASTIGARRAGA, L.; HRISTOV, A. N. |
Afiliação: |
GUILHERMO FRANCKLIN DE SOUZA CONGIO, USP; ANDRÉ BANNINK, Wageningen University & Research; OLGA LUCÍA MAYORGA MOGOLLÓN, AGROSAVIA; GUSTAVO JAURENA, Universidade de Buenos Aires; HORACIO GONDA, Swedish University of Agricultural Sciences; JOSÉ IGNACIO GERE, National Technological University, Argentina / National Scientific and Technical Research Council; MARÍA ESPERANZA CERÓN-CUCCHI, National Institute of Agricultural Technology; ABIMAEL ORTIZ-CHURA, National Institute of Agricultural Technology; MARÍA PAZ TIERI, Dairy Value Chain Research Institute / National Technological University, Argentina; OLEGARIO HERNÁNDEZ, INTA; PATRICIA RICCI, National Scientific and Technical Research Council / INTA; MARÍA PAULA JULIARENA, National Scientific and Technical Research Council / National University of the Centre of the Buenos Aires Province; BANIRA LOMBARDI, National Scientific and Technical Research Council / National University of the Centre of the Buenos Aires Province; ADIBE LUIZ ABDALLA, USP; ADIBE LUIZ ABDALLA-FILHO, USP; ALEXANDRE BERNDT, CPPSE; PATRÍCIA PERONDI ANCHÃO OLIVEIRA, CPPSE; FÁBIO LUIS HENRIQUE, FAZU; ALDA LÚCIA GOMES MONTEIRO, UFPR; LUIZA ILHA BORGES, UFPR; HENRIQUE MENDONÇA NUNES RIBEIRO-FILHO, UDESC; LUIZ GUSTAVO RIBEIRO PEREIRA, CNPGL; THIERRY RIBEIRO TOMICH, CNPGL; MARIANA MAGALHÃES CAMPOS, CNPGL; FERNANDA SAMARINI MACHADO, CNPGL; MARCOS INÁCIO MARCONDES, UFV; MARIA EUGÊNIA ZERLOTTI MERCADANTE, APTA; LEANDRO SANNOMIYA SAKAMOTO, APTA; LUCIA GALVÃO ALBUQUERQUE, UNESP; PAULO CÉSAR DE FACCIO CARVALHO, UFRGS; JUSIANE ROSSETTO, UFRGS; JEAN VÍCTOR SAVIAN, UFRGS / Instituto Nacional de Pesquisa Agropecuária do Uruguai; PAULO HENRIQUE MAZZA RODRIGUES, USP; FLÁVIO PERNA JÚNIOR, USP; TAINÁ SILVESTRE MOREIRA, Universidade Estadual da Pensilvânia / USP; ROGÉRIO MARTINS MAURÍCIO, UFSJ; JOÃO PAULO PACHECO RODRIGUES, UNIFESSPA; ANA LUIZA DA COSTA CRUZ BORGES, UFMG; RICARDO REIS E SILVA, UFMG; HELENA FERREIRA LAGE, Universidade Newton Paiva; RICARDO ANDRADE REIS, UNESP; ANA CLÁUDIA RUGGIERI, UNESP; ABMAEL DA SILVA CARDOSO, UNESP; SILA CARNEIRO DA SILVA, USP; MARÍLIA BARBOSA CHIAVEGATO, Universidade Estadual de Ohio; SEBASTIÃO DE CAMPOS VALADARES-FILHO, UFV; FLÁVIA ADRIANE DE SALES SILVA, UFV; DIEGO ZANETTI, IFSULDEMINAS; TELMA TERESINHA BERCHIELLI, UNESP; JULIANA DUARTE MESSANA, UNESP; CAMILA MUÑOZ, INIA Remehue; CLAUDIA JANETH ARIZA-NIETO, AGROSAVIA; ANDREA MILENA SIERRA-ALARCÓN, AGROSAVIA; LAURA BIBIANA GUALDRÓN-DUARTE, AGROSAVIA; LORENA INÉS MESTRA-VARGAS, AGROSAVIA; ISABEL CRISTINA MOLINA-BOTERO, Universidade Nacional Agrária La Molina; ROLANDO BARAHONA-ROSALES, Universidade Nacional da Colômbia; JACOBO ARANGO, Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT); XIOMARA GAVIRIA-URIBE, Universidade Nacional da Colombia / Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT); LUIS ALFONSO GIRALDO VALDERRAMA, Universidade Nacional da Colombia; JAIME RICARDO ROSERO-NOGUERA, Universidade de Antioquia; SANDRA LUCÍA POSADA-OCHOA, Universidade de Antioquia; SERGIO ABARCA-MONGE, INTA; ROBERTO SOTO-BLANCO, INTA; JUAN CARLOS KU-VERA, Universidade de Yucatán; RAFAEL JIMÉNEZ-OCAMPO, Universidade de Yucatán / Instituto Nacional de Investigação Florestal, Agrícola e Pecuária (INIFAP); EVER DEL JESUS FLORES-SANTIAGO, Universidade de Yucatán / Universidade Autónoma de Chapingo; OCTAVIO ALONSO CASTELÁN-ORTEGA, Universidade Autónoma do Estado do México; MARÍA FERNANDA VÁZQUEZ-CARRILLO, Universidade Autónoma do Estado do México; MOHAMMED BENAOUDA, French National Research Institute for Agriculture, Food, and Environment (INRAE) / AgroSup Dijon; CARLOS ALFREDO GÓMEZ-BRAVO, Universidade Nacional Agrária La Molina; VÍCTOR ILICH ALVARADO BOLOVICH, Universidade Nacional Agrária La Molina; MEDARDO ANTONIO DÍAZ CÉSPEDES, Universidade Nacional Agrária La Molina; LAURA ASTIGARRAGA, Universidade da República do Uruguai; ALEXANDER NIKOLOV HRISTOV, Universidade Estadual da Pensilvânia. |
Título: |
Enteric methane mitigation strategies for ruminant livestock systems in the Latin America and Caribbean region: a meta-analysis. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Cleaner Production, v.312, 127693, 2021 |
Páginas: |
13 p. |
ISSN: |
0959-6526 |
DOI: |
doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.127693 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Latin America and Caribbean (LAC) is a developing region characterized for its importance for global food security, producing 23 and 11% of the global beef and milk production, respectively. The region?s ruminant livestock sector however, is under scrutiny on environmental grounds due to its large contribution to enteric methane (CH4) emissions and influence on global climate change. Thus, the identification of effective CH4 mitigation strategies which do not compromise animal performance is urgently needed, especially in context of the Sustainable Development Goals (SDG) defined in the Paris Agreement of the United Nations. Therefore, the objectives of the current study were to: 1) collate a database of individual sheep, beef and dairy cattle records from enteric CH4 emission studies conducted in the LAC region, and 2) perform a meta-analysis to identify feasible enteric CH4 mitigation strategies, which do not compromise animal performance. After outlier?s removal, 2745 animal records (65% of the original data) from 103 studies were retained (from 2011 to 2021) in the LAC database. Potential mitigation strategies were classified into three main categories (i.e., animal breeding, dietary, and rumen manipulation) and up to three subcategories, totaling 34 evaluated strategies. A random effects model weighted by inverse variance was used (Comprehensive Meta-Analysis V3.3.070). Six strategies decreased at least one enteric CH4 metric and simultaneously increased milk yield (MY; dairy cattle) or average daily gain (ADG; beef cattle and sheep). The breed composition F1 Holstein × Gyr decreased CH4 emission per MY (CH4IMilk) while increasing MY by 99%. Adequate strategies of grazing management under continuous and rotational stocking decreased CH4 emission per ADG (CH4IGain) by 22 and 35%, while increasing ADG by 22 and 71%, respectively. Increased dietary protein concentration, and increased concentrate level through cottonseed meal inclusion, decreased CH4IMilk and CH4IGain by 10 and 20% and increased MY and ADG by 12 and 31%, respectively. Lastly, increased feeding level decreased CH4IGain by 37%, while increasing ADG by 171%. The identified effective mitigation strategies can be adopted by livestock producers according to their specific needs and aid LAC countries in achieving SDG as defined in the Paris Agreement. MenosLatin America and Caribbean (LAC) is a developing region characterized for its importance for global food security, producing 23 and 11% of the global beef and milk production, respectively. The region?s ruminant livestock sector however, is under scrutiny on environmental grounds due to its large contribution to enteric methane (CH4) emissions and influence on global climate change. Thus, the identification of effective CH4 mitigation strategies which do not compromise animal performance is urgently needed, especially in context of the Sustainable Development Goals (SDG) defined in the Paris Agreement of the United Nations. Therefore, the objectives of the current study were to: 1) collate a database of individual sheep, beef and dairy cattle records from enteric CH4 emission studies conducted in the LAC region, and 2) perform a meta-analysis to identify feasible enteric CH4 mitigation strategies, which do not compromise animal performance. After outlier?s removal, 2745 animal records (65% of the original data) from 103 studies were retained (from 2011 to 2021) in the LAC database. Potential mitigation strategies were classified into three main categories (i.e., animal breeding, dietary, and rumen manipulation) and up to three subcategories, totaling 34 evaluated strategies. A random effects model weighted by inverse variance was used (Comprehensive Meta-Analysis V3.3.070). Six strategies decreased at least one enteric CH4 metric and simultaneously increased milk yield (MY;... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Aquecimento global; Emissões de gases com efeito de estufa; Enteric methane; Metano entérico; Mitigação; Mitigation. |
Thesagro: |
Bovino; Efeito Estufa; Metano; Ovelha. |
Thesaurus NAL: |
Cattle; Global warming; Greenhouse gas emissions; Methane; Sheep. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223799/1/Enteric-Methane-Mitigation.pdf
|
Marc: |
LEADER 05822naa a2201225 a 4500 001 2132310 005 2021-06-17 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0959-6526 024 7 $adoi.org/10.1016/j.jclepro.2021.127693$2DOI 100 1 $aCONGIO, G. F. DE. S. 245 $aEnteric methane mitigation strategies for ruminant livestock systems in the Latin America and Caribbean region$ba meta-analysis.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a13 p. 520 $aLatin America and Caribbean (LAC) is a developing region characterized for its importance for global food security, producing 23 and 11% of the global beef and milk production, respectively. The region?s ruminant livestock sector however, is under scrutiny on environmental grounds due to its large contribution to enteric methane (CH4) emissions and influence on global climate change. Thus, the identification of effective CH4 mitigation strategies which do not compromise animal performance is urgently needed, especially in context of the Sustainable Development Goals (SDG) defined in the Paris Agreement of the United Nations. Therefore, the objectives of the current study were to: 1) collate a database of individual sheep, beef and dairy cattle records from enteric CH4 emission studies conducted in the LAC region, and 2) perform a meta-analysis to identify feasible enteric CH4 mitigation strategies, which do not compromise animal performance. After outlier?s removal, 2745 animal records (65% of the original data) from 103 studies were retained (from 2011 to 2021) in the LAC database. Potential mitigation strategies were classified into three main categories (i.e., animal breeding, dietary, and rumen manipulation) and up to three subcategories, totaling 34 evaluated strategies. A random effects model weighted by inverse variance was used (Comprehensive Meta-Analysis V3.3.070). Six strategies decreased at least one enteric CH4 metric and simultaneously increased milk yield (MY; dairy cattle) or average daily gain (ADG; beef cattle and sheep). The breed composition F1 Holstein × Gyr decreased CH4 emission per MY (CH4IMilk) while increasing MY by 99%. Adequate strategies of grazing management under continuous and rotational stocking decreased CH4 emission per ADG (CH4IGain) by 22 and 35%, while increasing ADG by 22 and 71%, respectively. Increased dietary protein concentration, and increased concentrate level through cottonseed meal inclusion, decreased CH4IMilk and CH4IGain by 10 and 20% and increased MY and ADG by 12 and 31%, respectively. Lastly, increased feeding level decreased CH4IGain by 37%, while increasing ADG by 171%. The identified effective mitigation strategies can be adopted by livestock producers according to their specific needs and aid LAC countries in achieving SDG as defined in the Paris Agreement. 650 $aCattle 650 $aGlobal warming 650 $aGreenhouse gas emissions 650 $aMethane 650 $aSheep 650 $aBovino 650 $aEfeito Estufa 650 $aMetano 650 $aOvelha 653 $aAquecimento global 653 $aEmissões de gases com efeito de estufa 653 $aEnteric methane 653 $aMetano entérico 653 $aMitigação 653 $aMitigation 700 1 $aBANNINK, A. 700 1 $aMAYORGA MOGOLLÓN, O. L. 700 1 $aJAURENA, G. 700 1 $aGONDA, H. 700 1 $aGERE, J. I. 700 1 $aCERÓN-CUCCHI, M. E. 700 1 $aORTIZ-CHURA, A. 700 1 $aTIERI, M. P. 700 1 $aHERNÁNDEZ, O. 700 1 $aRICCI, P. 700 1 $aJULIARENA, M. P. 700 1 $aLOMBARDI, B. 700 1 $aABDALLA, A. L. 700 1 $aABDALLA-FILHO, A. L. 700 1 $aBERNDT, A. 700 1 $aOLIVEIRA, P. P. A. 700 1 $aHENRIQUE, F. L. 700 1 $aMONTEIRO, A. L. G. 700 1 $aBORGES, L. I. 700 1 $aRIBEIRO-FILHO, H. M. N. 700 1 $aPEREIRA, L. G. R. 700 1 $aTOMICH, T. R. 700 1 $aCAMPOS, M. M. 700 1 $aMACHADO, F. S. 700 1 $aMARCONDES, M. I. 700 1 $aMERCADANTE, M. E. Z. 700 1 $aSAKAMOTO, L. S. 700 1 $aALBUQUERQUE, L. G. 700 1 $aCARVALHO, P. C. DE. F. 700 1 $aROSSETTO, J. 700 1 $aSAVIAN, J. V. 700 1 $aRODRIGUES, P. H. M. 700 1 $aPERNA JÚNIOR, F. 700 1 $aMOREIRA, T. S. 700 1 $aMAURÍCIO, R. M. 700 1 $aRODRIGUES, J. P. P. 700 1 $aBORGES, A. L. DA C. C. 700 1 $aSILVA, R. R. E. 700 1 $aLAGE, H. F. 700 1 $aREIS, R. A. 700 1 $aRUGGIERI, A. C. 700 1 $aCARDOSO, A. DA. S. 700 1 $aSILVA, S. C. DA 700 1 $aCHIAVEGATO, M. B. 700 1 $aVALADARES-FILHO, S. DE. C. 700 1 $aSILVA, F. A. DE. S. 700 1 $aZANETTI, D. 700 1 $aBERCHIELLI, T. T. 700 1 $aMESSANA, J. D. 700 1 $aMUÑOZ, C. 700 1 $aARIZA-NIETO, C. J. 700 1 $aSIERRA-ALARCÓN, A. M. 700 1 $aGUALDRÓN-DUARTE, L. B. 700 1 $aMESTRA-VARGAS, L. I. 700 1 $aMOLINA-BOTERO, I. C. 700 1 $aBARAHONA-ROSALES, R. 700 1 $aARANGO, J. 700 1 $aGAVIRIA-URIBE, X. 700 1 $aVALDERRAMA, L. A. G. 700 1 $aROSERO-NOGUERA, J. R. 700 1 $aPOSADA-OCHOA, S. L. 700 1 $aABARCA-MONGE, S. 700 1 $aSOTO-BLANCO, R. 700 1 $aKU-VERA, J. C. 700 1 $aJIMÉNEZ-OCAMPO, R. 700 1 $aFLORES-SANTIAGO, E. DEL. J. 700 1 $aCASTELÁN-ORTEGA, O. A. 700 1 $aVÁZQUEZ-CARRILLO, M. F. 700 1 $aBENAOUDA, M. 700 1 $aGÓMEZ-BRAVO, C. A. 700 1 $aBOLOVICH, V. I. A. 700 1 $aCÉSPEDES, M. A. D. 700 1 $aASTIGARRAGA, L. 700 1 $aHRISTOV, A. N. 773 $tJournal of Cleaner Production$gv.312, 127693, 2021
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|